Contravorm: tijdloos design zonder restproduct.

Enkele jaren geleden zaagde meubelmaker Menno Berkhout twee cirkel-vormige mallen uit een vierkante plaat. Na het gebruik van de mallen stonden daar een viertal prachtige vormen in zijn werkplaats. Weggooien van het nauwelijks gebruikte materiaal vond Menno zonde. Wat te doen?

In zijn hoofd had de meubelmaker van de vormen al snel een tafeltje gemaakt. Vervolgens ging hij aan de slag. Zo ontstond het grappige tafeltje Tonnes™. Eerst als prototype, maar al snel was het tafeltje zo ver uitgewerkt dat Menno het model liet registreren.

Wim Reynaert, vriend en samenwerkingspartner, kwam met het idee om Tonnes in acrylaat uit te voeren. Een fantastische ingeving, want door gebruik te maken van dit lichtdoorlatende materiaal wordt de ruimtelijke dimensie van het ontwerp extra versterkt.

Er volgt een serie van tafeltje Tonnes, o.a. in corten en gewoon staal. Die productie luidt de start in van hun bedrijf: Contravorm. Zowel de naam als het logo zijn een letterlijke verwijzing naar wat Menno en Wim doen: gebruik maken van restvormen. Het is de ultieme vorm van duurzame productie, want restmateriaal bestaat bij Contravorm niet.

Dat de mannen achter Contravorm passie hebben voor wat ze doen is duidelijk. “Het mooie aan het principe van de contravorm is dat het ook lijkt te gelden voor andere dimensies”, aldus de heren. “Ook in de ruimte en op het gebied van waarneming en interpretatie passen we de contravorm-benadering vaak toe.”

Naast verschillende uitvoeringen van Tonnes werd er onlangs een tweede ontwerp in acrylaat, ‘Cubist’, in productie genomen. Ook onder de indruk van deze slimme manier van omgaan met restmateriaal? Hou de shop van Contravorm in de gaten voor andere uitvoeringen en nieuwe ontwerpen.