Mr.Bright

Famke Dijkstra is het gezicht achter de op Abel & Tosh zeer bekende Mr.Bright-serie. Het lenige mannetje is een duurzaam lampje dat de kracht van eenvoud bezit maar dat in gebruik super veelzijdig blijkt, en daarbij ook nog eens humor in je interieur brengt. Hoe kwam Famke ooit op het idee om dit te maken?

“‘Een robotlampje. Iets zoals Lampje uit de Donald Duck, maar dan in de vorm van een robotje. Met schroefjes en boutjes.’ Dat is wat mijn schoonzusje me uitlegde. Ze had dit lampje ooit in haar studententijd gezien, maar kon het destijds niet kopen. ‘Kun jij niet zoiets maken?’

Zo is het begonnen

Gewoon voor de lol. Omdat Famke altijd wel graag creatief bezig was, als uitlaatklep naast haar baan als maatschappelijk werker. En omdat haar schoonzus na al die jaren nog steeds verliefd was op het lampje dat ze als student had gezien.

Het eerste exemplaar dat Famke maakte leek dan niet erg op de robotlamp die haar schoonzus had omschreven, maar werd wel enthousiast ontvangen door de mensen om haar heen. Ze besloot er meer te maken. Inmiddels is Mr.Bright One niet meer alleen en bestaat er een hele familie van lampjes. Het gezellige duo van Mr.Bright Fun for Two, de gekke Mr.Bright Moves, de flitsende Mr.SuperBright en de kleine speelse Benjamin Bright. Voor ieder wat wils.

't Lichtpunt

Wat ooit begon als een simpele vraag van haar schoonzus, groeide uit tot een heel bedrijfje. Eerst deed ze het nog naast haar baan en verkocht ze de lampjes via internet. Maar al gauw was het niet meer bij te benen en besloot Famke er echt voor te gaan. Dag maatschappelijk werk, hallo creatief ondernemerschap! Ook waren er meer handen nodig, maar simpelweg een uitbreiding van het team was niet genoeg. Ze wilde iets bijzonders doen. Echt bijdragen aan het leven van anderen met de lampjes. En toen ging er een lampje branden…

“Ik besloot samen te werken met een sociale werkplek ”, legt Famke uit, “waar mensen met een beperking of psychische kwetsbaarheid komen voor arbeidstraining of dagbesteding.” In dit centrum dat – hoe kan het ook anders – 't Lichtpunt heet, worden de lampjes nu met veel plezier gemaakt. “Het is voor deze mensen ook een geweldig mooi product om te maken”, vertelt Famke. Het is iets dat ze, in tegenstelling tot veel ander productiewerk, helemaal van begin tot eind in elkaar kunnen zetten. “En dat de door hen gemaakte Mr.Brights vervolgens de hele wereld over reizen naar een nieuwe eigenaar, maakt hen helemaal trots op hun werk. Dat is zo leuk om te zien.”

Charmeoffensief

Daarnaast zet Famke haar werk met Mr.Bright in als charmeoffensief tegen ‘lichtarmoede’. “In landen als Bangladesh en Bengalen hebben grote groepen mensen geen toegang tot het elektriciteitsnet”, legt ze uit. “De zon gaat vroeg onder en vanaf dan worden er petroleum- of kerosinelampen gebruikt.” Geen fijn alternatief aangezien ze duur zijn in gebruik, weinig licht geven en erg slecht zijn voor de gezondheid. Een deel van de opbrengst van Mr.Bright gaat dan ook naar het Solar Project van Stichting Een Wereld Idee. Via het Solar Project worden hele families duurzaam in het licht gezet. Met een zonnepaneel, een accu, lichtbronnen, en ook een telefoonoplader. “Deze middelen dragen direct bij aan betere levensomstandigheden. Ze bieden meer kansen voor onderwijs en algemene productiviteit, zorgen voor betere veiligheid én ze zijn goed voor het milieu! ”

Benieuwd naar Mr.Bright? Neem eens een kijkje in de shop en haal er één in huis. Want met een Mr.Bright maak je het leven niet alleen leuker voor jezelf. Je brengt ook wat licht in het leven van een ander. Mr. Bright is spreading the light!